فرمانده کل سپاه اظهار داشت: ناگفتههای زیادی از پشت پرده اقدامات سران فتنه وجود دارد.
در دوم اردیبهشت سال 1358 بود که حضرت امام خمینی(ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی طی فرمانی به شورای انقلاب رسماً تأسیس سپاه پاسداران را اعلام کرد.
این نهاد مقدس که توسط جمعی از جوانان مومن و متعهد انقلابی در جهت پاسداری از انقلاب تشکیل شد، بعدها طبق اصل 150 قانون اساسی موظف گردید تا حافظ انقلاب و دستاوردهای آن باشد.
سالروز تصویب اساسنامه سپاه پاسدارن توسط شورای انقلاب بهانهای شد تا طی گفتگویی تفصیلی با سردار سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه، علاوه بر مرور اجمالی کارنامه این نهاد مقدس و انقلابی به برخی موارد روز و مهم کشور و منطقه نیز بپردازیم.
موضوعات مختلفی مانند نقش سپاه در برخورد با توطئههای مختلف علیه نظام از جمله فتنه 88، ورود به عرصه مقابله با تهدیدات سایبری، تغییر و تحول در نظام ساختاری و ترفیع درجه در سپاه، توان موشکی و اشراف اطلاعاتی سپاه در مقابله با دشمنان فرامنطقهای، فعالیت سپاه در عرصه اقتصادی و سازندگی و نیز تحلیل خیزشهای اخیر منطقه از جمله مواردی بود که "آقا عزیز " با صبر و تحمل فراوان در مدت زمان دوساعت علی رغم حجم زیاد کارهای خود به آنها پاسخ داد.
بخش دوم گفتگوی فارس با سردار سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و عضو شورای عالی امنیت ملی متعاقبا خدمت مخاطبان عزیز ارائه خواهد شد که در آن به موضوعات مهمی درخصوص مسایل منطقه، تحریمهای اقتصادی علیه نظام و نیز پیشبینی آینده جریان انحرافی جدید در کشور پرداخته است.
*
سپاه برای حفاظت از انقلاب هیچ قید و محدودیتی ندارد
سردار جعفری با اشاره به وظیفه سپاه پاسداران بنا بر اصل 150 قانون اساسی گفت: آنچه در قانون به عنوان وظیفه و رسالت سپاه آمده را میتوان جامع، کلی و در واقع همه جانبه قملداد کرد.
وی با بیان اینکه همواره برداشتهای متفاوتی از انقلاب اسلامی میشود، افزود: وقتی در قانون اساسی عنوان شده که سپاه باید از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن حفاظت کند، اینجاست که طیف ماموریتهای سپاه گسترده شده و در این مسیر هیچ قید و محدودیتی برای ایفای نقش یا رسالت سپاه نمیتوان قائل شد.
فرمانده کل سپاه با بیان اینکه امروز اسلام ناب محمدی(ص) در انقلاب اسلامی خلاصه شده است، ادامه داد: وقتی قرار است ما از این گوهر ارزشمند و گرانبها نگهبانی کنیم و مراقب و حافظ دستاوردهای آن باشیم، اینجاست که هیچگونه قید و محدودیتی برای این حفاظت قائل نمیشویم هرچند این کار ظرافت و حساسیت خاص خود را دارد.
جعفری با اشاره به جملهای از رهبر معظم انقلاب درباره سپاه تصریح کرد: حضرت آقا فرمودند درست است که ماهیت سازمانی سپاه یک ماهیت نظامی است، اما سپاه صرفاً نظامی نیست بلکه یک سازمان امنیتی، فرهنگی، عقیدتی، سیاسی و نظامی است یعنی همه جنبههای کارکردی از سازمان سپاه مورد انتظار است تا بتواند آن نقش خود را که حفاظت از انقلاب و دستاوردهای آن است در همه عرصههای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و اطلاعاتی ایفا کند.
وی با بیان اینکه امروز دشمن تهدیدات خود را علیه انقلاب به یک عرصه خاص محدود نکرده، افزود: استکبار جهانی شبانهروز تلاش میکند تا با تهدیدات مختلف به انقلاب ضربه بزند و اینجاست که سپاه به صورت همه جانبه باید آمادگی داشته باشد تا در هر مقطع با هر نوع تهدید مقابله کند.
جعفری ادامه داد: این نگاه ما به مأموریت و رسالت سپاه است و انتظار مقام معظم رهبری هم از سپاه همین است نه اینکه صرفاً به ایفای نقشهای سخت یا فقط در عرصههای نظامی و امنیتی بپردازد.
*
هجمه دشمن علیه ولایت فقیه و سپاه به خاطر اثرگذاری آنها در جامعه است
عضو شورای عالی امنیت ملی در ادامه، شاخصه برجسته و نقطه قوت نظام جمهوری اسلامی را "انقلاب اسلامی " دانست و اظهار داشت: تفاوت اصلی این نظام با دیگر نظامهای حکومتی دنیا که حتی اسم خود را اسلامی گذاشتند این است که جمهوری اسلامی ایران خود را ظرف انقلاب اسلامی میداند و از اینرو انقلاب اسلامی و استمرار حرکت انقلاب و محقق ساختن اهداف آن برای نظام جمهوری اسلامی یک اصل محسوب میشود.
*
نظام جمهوری اسلامی بدون "انقلاب اسلامی " معنا ندارد
وی خاطر نشان کرد: از این منظر اصولا نظام جمهوری اسلامی بدون انقلاب اسلامی و استمرار آن معنا ندارد و این نکته بارز و برجسته نظام ما در مقایسه با سایر نظامها است.
فرمانده کل سپاه نقش اصلی رهبری و ولایت فقیه در نظام جمهوری اسلامی را مراقبت از جنبههای الهی، اسلامی و دینی جامعه عنوان کرد و گفت: هرچند رشد در زمینههای مادی و رفاهی و نیز توجه به نیازهای مردم هم نکاتی است که باید مد نظر قرار بگیرد، اما مفهوم انقلاب اسلامی، در حقیقت هدایت جامعه و تلاش برای استقرار دین و دستورات الهی در کشور است.
جعفری در عین حال افزود: از آنجا که این یک کار بسیار سخت و زمانبری است و در طول زمان، به تدریج محقق میشود، باید استمرار انقلاب اسلامی وجود داشته باشد تا ما بتوانیم آرام آرام به سمت استقرار یک جامعه دینی و پیادهسازی دستورات الهی در جامعه خود و سپس اثرگذاری در جامعه جهانی اسلامی حرکت کنیم.
وی درخصوص هجمههای سنگین علیه دو محور ولایت فقیه و سپاه از طرف دشمن، تصریح کرد: علت اینکه دشمن نوک تیز پیکان حملات خود را به سمت ولایت و سپاه نشانه گرفته، نقش موثر این دو در حفاظت از انقلاب اسلامی و محقق شدن اهداف آن است و هرچه این نقش موثرتر باشد، هجمه و حملات دشمن نیز سنگینتر خواهد بود.
فرمانده کل سپاه گفت: البته در این میان فرقی ندارد که اگر مردم هم به دلیل داشتن ایمان و بصیرت و دینداری از رهبری حمایت کنند، دشمن ایمان و باورشان را مورد هجمه قرار میدهد تا بتواند در راه تحقق اهداف اصیل انقلاب اسلامی ایجاد خلل و مانع کند تا این مسیر به انحراف کشیده شود.
*
بیشترین نگرانی امام(ره) از دشمنان داخلی نظام بود
جعفری خاطرنشان کرد: مخالفت با انقلاب اسلامی و اهداف آن تنها مربوط به دشمن خارجی نیست بلکه ما در حوزه داخلی نیز این دشمنان را داریم و اگر به وصیتنامه حضرت امام(ره) برگردیم میبینیم که دغدغه و نگرانی اصلی حضرت امام(ره) از دشمنان خارجی مثل آمریکا و اسرائیل نیست بلکه همه نگرانیشان از دشمنان داخلی و از مخالفان انقلاب اسلامی در داخل بود.
وی فتنه 88 را بروز همین دشمنیهای مخالفان داخلی انقلاب اسلامی و راه امام(ره) دانست و افزود: این در حالی است شعار این افراد همان شعار انقلاب بود و خودشان را به امام(ره) و راه امام(ره) میچسباندند.
*
مخالفت اصلی جریان فتنه در سال 88 با موضوع ولایت فقیه بود
فرمانده کل سپاه تصریح کرد: همه تلاش امام(ره) این بود که ولایت فقیه را در رأس نظام اسلامی قرار دهد، اما خیلی واضح و روشن است که مخالفت اصلی فتنه 88 با همین موضوع ولایت فقیه بود و این را بخوبی در بیتوجهی آنها به تصمیمات رهبری که باید فصلالخطاب باشد، میشد دید.
جعفری با بیان اینکه فتنه 88 پایان خوبی داشت، گفت: مردم در طول این 8 ماه مقابله و مبارزه، قدر ولایت فقیه را به خوبی شناختند و این را در 9 دی و 22 بهمن 88 ابراز کردند و از اینجا میتوان گفت که هم عقبههای فتنه 88 و هم مخالفتهای آنها با مسیر انقلاب اسلامی به مردم خودمان و نیز مسلمانان دیگر کشورها که علاقمند به سرنوشت جمهوری اسلامی بودند به خوبی شناسانده شد.
وی در خصوص پیشبینی وقوع این فتنه نیز اظهار داشت: این حوادث به صورت کلی قابل پیشبینی بود و این شتاب اخیری که انقلاب اسلامی در طول این 5 سال اخیر در همه ابعاد گرفته بود و نیز روند جدید یا اصلاح مسیر انقلاب نسبت به انحرافات قبلی که وجود داشت و در کنار آن، توقعها یا مخالفتهایی که در دورههای قبلی بود، طبیعی بود که اینها در یک نقطه به مخالفتهایی میرسند و این دو جریان در یک جایی با هم برخورد خواهند کرد که فتنه 88 حاصل این برخورد بود.
عضو شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: این روند و شتابی که انقلاب اسلامی از سال 82 و 83 به بعد گرفت و پس از آنکه دوره اصولگرایی با حمایتها و مطالبات رهبری روی صحنه آمد و کار را شروع کرد، طبیعی بود که این فتنه بوجود بیاید ولی به این صورت و این شکلی که اتفاق افتاد و با این شدت، کسی پیشبینی نمیکرد.
*
سخنان بنده در سال گذشته تنها گوشهای از سوابق و عملکرد سران فتنه بود
جعفری با اشاره به سخنان خود در سال گذشته در مجمع پیشکسوتان جهاد و شهادت درباره پشت پرده اقدامات سران فتنه که بازتابهای فراوانی در سطح افکار عمومی داشت، تاکید کرد: آنچه که ما در آن جلسه گفتیم تنها گوشهای از اطلاعاتی بود که در رابطه با سران فتنه یا حامیان فتنه 88 وجود داشت.
وی با بیان اینکه در این باره اطلاعات مهم دیگری نیز وجود داشت، تصریح کرد: هدف ما روشن شدن مردم و محاکمه سران فتنه در افکار عمومی بود چراکه آنها تمام تلاش خود را برای تاثیر بر نظر و عقاید مردم گذاشته بودند و برخورد سخت قضایی با آنها برای طرفدارانشان که آنها را قبول داشتند، روشنگر نبود و نتیجه عکس میداد.
*
ناگفتههای زیادی از پشت پرده اقدامات سران فتنه وجود دارد
فرمانده کل سپاه با بیان اینکه البته این اطلاعات از طرق دیگر نیز به مردم منتقل شده اما هنوز بخشهایی از آن گفته نشده است، افزود: خاصیت و مدل جنگ نرم همین است و الا اگر برخورد سخت قضایی شود، دیگر جنگ نرم نخواهد بود.
جعفری افرود: شاید در ابتدا بخشی از مردم که چارچوبهای نظام را قبول دارند اما مخالف سیاستها و بعضی روشها هستند، از آنها حمایت کردند که البته اینها هم 10 تا 15درصد بیشتر نبودند، اما پس از اتفاقات سال 89 همین بخش نیز حمایت خود را قطع کردند و این در واقع نتیجه همان مقابله خوب و مناسب با پدیده تهدید نرم بود.
وی ادامه داد: در شهری مانند تهران با میلیونها نفر جمعیت، وجود 2 یا 3 هزار نفر افرادی که اساساً ضدیت ریشهای و مبنایی با انقلاب دارند یا منافق و کمونیست هستند یا باقی ماندههای آنها هستند یا سلطنتطلباند و یا بهائی، چندان عجیب نیست.
عضو شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: به صحنه آوردن این افراد در کنار عدهای اراذل و اوباش چندان سخت نیست اما مسئله مهم، عدم همراهی مردم با آنهاست.
*
آزمون عملی و موفق سپاههای استانی در فتنه 88
وی در بخش دیگری از این گفتگو به موضوع تغییر و تحول ساختاری در سپاه و ایجاد سپاههای استانی اشاره کرد و گفت: در حقیقت هدف اصلی این کار اتصال بسیج به بدنه سپاه و استفاده از این ظرفیت عظیم بود.
فرمانده کل سپاه ادامه داد: پیش از این در سطح استان دو ساختار نیروی مقاومت و لشکرها و تیپهای نیروی زمینی وجود داشت ولی با این ادغام، شاهد تمرکز در مدیریت و فرماندهی از یک طرف و هم افزایی و هماهنگی بسیج در کمک به یگانهای نیروی زمینی از طرف دیگر بودیم.
جعفری این تحول را در رسیدن به انعطاف سازمانی در جهت انجام ماموریتها بسیار موثر دانست و افزود: در فتنه 88 هرچند هنوز به دلیل شروع تازه این کار در آمادگی کامل نبودیم، ولی این ماموریت با موفقیت انجام شد و میتوان گفت سپاههای استانی در میدان عملی آزموده شدند.
*
سپاه به شدت درگیر مقابله با تهدیدات سایبری است
فرمانده کل سپاه همچنین به موضوع ورود به فضای سایبری و اینترنتی اشاره کرد و افزود: فضای اینترنت یک امکانی است که فناوری و علم امروز را در اختیار بشر قرار داده و میتوان استفادههای خیلی مفیدی از آن کرد اما از اول هم معلوم بود که دشمن به دنبال سوءاستفاده در جهت ایجاد عملیات روانی و اطلاع رسانی غلط از این ظرفیت است و در این مسیر دست به اقداماتی هم زده بودند.
وی افزود: بنابراین ما برای دفاع از انقلاب در عرصه جنگ سایبری، نیازمند ایجاد سازوکار و فراهم کردن بسترهای لازم بودیم.
فرمانده کل سپاه با بیان اینکه این امر در کشورهای دیگر نیز سابقه داشته و البته بهرهبرداری از آن هم مختلف است، خاطر نشان کرد: دشمن در فضای سایبری از طریق ابزار نرم به دنبال ضربه زدن به زیرساختها و زیرسیستمهای یک کشور است تا آن جامعه را فلج کند و واضح بود که دشمن در این زمینه سرمایهگذاری زیادی کرده بنا بر این ما هم باید خود را آماده مقابله با این تهاجم میکردیم.
وی افزود: این توانمندی در کشور و در نیروهای انقلابی وجود داشت و سپاه تنها میبایست بستر را برای بهرهبرداری این نیروها فراهم میکرد تا بتوانند از این امکان برای مقابله با اقدامات ضدفرهنگی دشمن در جبهه جنگ نرم فرهنگی استفاده کنند.
عضو شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه سپاه فقط بسترهای لازم را در این خصوص فراهم کرد، گفت: افسران این صحنه دانشجویان و نیروهای انقلابی بودند که میتوانستند کار کنند و سپاه تنها یک نوع سازماندهی و ایجاد بستر و سازمان برای استفاده بهتر از این ظرفیت را فراهم کرد که البته مؤثر بود.
*
اینترنت ابزار اصلی سازماندهی اغتشاشات خیابانی در فتنه 88 بود
جعفری با بیان اینکه فضای اینترنت ابزار اصلی سازماندهی، اطلاعرسانی و هدایت استکبار برای اقدامات کف خیابانی در فتنه 88 بود، گفت: این آمادگی که سپاه در خود ایجاد کرد، زمینهساز شناسایی و مقابله با این شبکهها شد و توانست اینها را تا حد زیادی کنترل کند.
وی با بیان اینکه امروز هم سپاه در این فضا، سخت درگیر اقدامات اطلاعاتی و شناسایی است، گفت: هرچند ضربههای زیادی به شبکههای اصلی دشمن وارد شده اما باز در حال بازسازی و ارتباط گیری هستند که البته تحت شناسایی و اشراف ما قرار دارند. البته جریانات دیگری نیز وجود دارند که در آینده و در زمان مناسب خود بیاد با آنها برخورد شود.
*
اقدامات و توانمندیهای دشمن فرامنطقهای تحت اشراف کامل اطلاعاتی ماست
فرمانده کل سپاه در بخش دیگری از گفتگوی خود که به بررسی وضعیت و توان رزمی سپاه پرداخته شد، با اشاره به توانمندیهای مهم در خصوص اشراف اطلاعاتی نسبت به دشمنان فرامنطقهای گفت: شاید در ابتدای ورود این دشمنان به منطقه ما از لحاظ اطلاعاتی کمبودهایی داشتیم، اما امروز و با گذشت نزدیک به 8 سال از این حضور، اهداف، توانمندیها، روشها و تاکتیکهای دشمن در رصد کامل ما قرار دارد.
جعفری ادامه داد: در این مدت علاوه بر اینکه ما از لحاظ توانمندیهای فناوری و تکنولوژی در خصوص جمعآوری اطلاعات ارتقا زیادی داشتیم، شیوهها و روشهای دشمن نیز امروز کاملا آشکار شده و به اصطلاح لو رفته و برای ما کاملا مشخص است که آنها چه کارهایی را میخواهند انجام دهند.
*
همکاری اطلاعاتی مرزنشینان با سپاه برای شناسایی اهداف دشمن
وی همچنین گفت: نکته مهم دیگری که در این رابطه وجود دارد، این است که بسیاری از مردم مناطق مرزی که دشمن به انحاء مختلف از آنها سوءاستفاده میکرد، امروز به باطل بودن و غیر قابل اعتماد بودن دشمن پی برده و فهمیدهاند که نمیتوانند بر آنها تکیه کنند و امروز همین افراد اطلاعات خوبی را به دستگاههای اطلاعاتی جمهوری اسلامی میرساندند.
فرمانده کل سپاه افزود: مجموعه این عوامل باعث شده که امروز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اشراف اطلاعاتی خیلی خوب نسبت به دشمن و اهداف آن در منطقه داشته باشد.
*
زمان تهدید نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران گذشته است
جعفری در خصوص توان موشکی سپاه به عنوان یکی از مولفههای قدرت در منطقه نیز خاطر نشان کرد: در مورد توانمندیهای موشکی یا حتی پدافند هوایی و دریایی که موضوعات مهمی محسوب میشوند، باید گفت وقتی یک مجموعه با تهدیدات جدی روبرو میشود، سرعت بیشتری به ایجاد آمادگیها و توسعه توانمندیهای خود خواهد داد.
وی افزود: در همین راستا با توجه به اینکه در 8، 7 سال اخیر، تهدید به ما نزدیک شده بود، ما سرعت و شتاب خوبی در افزایش توان و آمادگی در ابعاد مختلف داشتیم که با همان انگیزه دفع خطر و مقابله و افزایش آمادگیها صورت گرفت.
فرمانده کل سپاه با بیان اینکه این چند سال مدت زمان زیادی بود که ما در چنین حالتی قرار داشتیم، گفت: الان در پایان 8 سال به نقطهای رسیدهایم که خیلی از مردم و حتی دشمنان ما فهمیدهاند که دیگر تهدید نظامی علیه ایران اثرگذار نخواهد بود.
جعفری با اشاره به سخنان مقامات رژیم صهیونیستی که گفتهاند "دیگر زمان تهدید نظامی علیه ایران گذشته است " تصریح کرد: دلیل این بازدارندگی همان رشد و سرعت در افزایش توانمندیها از جمله توانمندیهای موشکی است.
*
اسراییل و تمامی پایگاههای امریکا در منطقه تحت برد موشکی ماست
وی درخصوص برد موشکهای سپاه پاسداران برای مقابله با دشمن فرامنطقهای تاکید کرد: هرچند ما توان افزایش برد موشکهای خود را داریم اما نیازی به این موضوع احساس نمیکنیم چراکه امروز دشمن فرامنطقهای ما یعنی رژیم اشغالگر قدس در برد موشکی ما قرار دارد و نیروهای عمده آمریکایی هم اگر قرار باشد از تهدیدات اسراییل حمایت کنند، از آنها به ما نزدیک تر هستند و آنها نیز در برد کامل آتش ما قرار دارند.
*
تاکتیک جنگ نامتقارن سپاه در زیر دریاها
جعفری درباره ورود نیروی دریایی سپاه به عرصه زیرسطحیها نیز تصریح کرد: محیط زیر سطح دریا فضای خوبی است که نیروهای ما هم از آن استفاده میکنند اما این استفاده به شکل نامتقارن و کوچک است و این طور نیست که ما به دنبال ساخت زیردریاییهای بزرگ و حجیمی باشیم که اینها آسیبپذیر هستند.
وی ادامه داد: از آنجا که نگاه سپاه در بحث افزایش توانمندیها و مقابله با دشمن در زمینه جنگ نامتقارن تعریف شده است، بنابر این ما باید در ساخت تجهیزات و حتی تعریف تاکتیکها نیز از همین روشهای نامتقارن استفاده کنیم.
فرمانده کل سپاه افزود: این تجهیزات جدید با سرعت بالا و حجم کوچکتر در زیر دریا عملکردی مشابه قایقهای کوچک و تندرو بر روی سطح دارند که دشمن از آن وحشت دارد.
جعفری با بیان اینکه این موضوع به عنوان یک استراتژی عملیاتی برای ما درحال پیگیری و انجام است، خاطرنشان کرد: در گذشته شاید این علم و فناوری در اختیار ما نبود اما امروز که به این توان دست پیدا کردیم و باید به دنبال تولید انبوه و مجهز شدن به این سامانهها در کنار دیگر تجهیزات باشیم.
*
دشمنان فرامنطقهای در خلیجفارس به شدت آسیبپذیر هستند
وی با اشاره به وظیفه سپاه در حفاظت از منطقه خلیج فارس گفت: امروز نه تنها توانایی کامل برای حفاظت از خلیج فارس و تنگه هرمز را داریم، بلکه با توجه به اینکه دفاع و مقابله با تهدیدات دشمن در دوردست بر عهده سپاه نیز گذاشته شده، در حال افزایش و سرمایهگذاری بر روی این توانمندیها هستیم تا بتوانیم همانطوری که دشمن میتواند در نقاط دورتر و خارج از خلیجفارس بایستد و با هواپیما و موشکهای دور بردش به ما حمله کند، ما نیز بتوانیم خود را به دشمن رسانده و به او ضربه بزنیم.
فرمانده کل سپاه افزود: برای تحقق این امر، طراحی روشهای نامتقارن از گذشته در دستور کار ما بوده و امروز به راهها، روشها و تمهیدات آن دست پیدا کردهایم و انشاءالله سپاه به زودی نسبت به این توانمندیها نیز مجهز خواهد شد.
*
ناوهای جنگی دشمن در اقیانوس هند هم در امان نخواهند بود
جعفری در خصوص حضور ناوهای هواپیمابر نیروهای فرامنطقهای در خلیج فارس نیز گفت: دشمن خیلی وقت است که به آسیبپذیر بودن حضور ناوهای جنگیاش در خلیج فارس پی برده و ظاهرا از راهبردهای نظامی و عملیاتی آنها این است که اگر بخواهند علیه ما دست به اقدام نظامی بزنند، این ناوها را از خلیجفارس خارج کرده و در نزدیکی دریای عمان و اقیانوس هند مستقر شوند و از آنجا علیه ما عملیات کنند.
وی تصریح کرد: ما به دنبال این هستیم که بتوانیم برد عملیاتی خود را افزایش داده و در آنجا هم به شناورهای دشمن دسترسی پیدا کنیم.
*
پروژههای مهم تحقیقاتی سپاه بزودی معرفی خواهد شد
جعفری با بیان اینکه در آینده نزدیک جدیدترین دستاوردهای تحقیقاتی سپاه در نمایشگاهی با حضور فرمانده معظم کل قوا به نمایش در خواهد آمد، گفت: این نوید را به ملت ایران میدهیم که در سال 90 چند پروژه مهم و بزرگ خواهیم داشت که نوع و ماهیت این پروژهها نیز به زودی اعلام خواهد شد.
* "
سودآوری " هدف اصلی سپاه در موضوعات اقتصادی و سازندگی نیست
وی در ادامه به موضوع ورود سپاه به عرصههای سازندگی و اقتصادی در کشور اشاره کرد و با بیان اینکه این موضوع به سالهای ابتدایی پس از جنگ بر میگردد، گفت: در پایان جنگ که کشور وارد دوران سازندگی شد، سپاه از توانمندیهای خوبی در زمینه ماشینآلات مهندسی و اقداماتی مانند جادهسازی و سدسازی برخوردار بود و لازم بود تا این توان بالقوه به صحنه بیاید.
فرمانده کل سپاه با بیان اینکه یکی از عرصههای مهم مقابله دشمن با انقلاب به جز موضوعات فرهنگی و سیاسی و امنیتی، به حوزه اقتصادی بر میگردد، خاطر نشان کرد: دشمن از همان مقطع بر روی موضوع سازندگی در کشور متمرکز شد تا اجازه ندهد نظام در زمینه اقتصاد و معیشت، مشکلات کشور را حل کند.
جعفری تحریمهای متعدد و فشار و محاصره اقتصادی علیه جمهوری اسلامی را در همین راستا ارزیابی کرد و گفت: سپاه در همه صحنهها ازجمله تهدیدات اقتصادی وظیفه حفاظت از انقلاب را دارد و طبیعی بود که این صحنه یک صحنه جدی و جهادی باشد.
وی ادامه داد: پس از جنگ که مطالبات مردم زیاد شده و حجم تخریبها و عقبماندگیها به خاطر جنگ نیز افزایش یافته بود، باید به هر صورت این انباشت انتظارات مردم حل وبر طرف میشد و این کار جز با روحیه جهادی نیروهای انقلابی امکانپذیر نبود و این روحیه در نیروهای سپاه و بچه های مهندسی سپاه وجود داشت.
فرمانده کل سپاه با بیان اینکه نمیشد این روحیه و توان بالقوه را محدود کرد و کار را به شرکتهای تجاری خارجی یا داخلی سپرد که تنها به دنبال سود مادی بودند، گفت: نکته مهمی که باید به آن توجه شود این است که سپاه در این عرصه به هیچ وجه به دنبال سود مادی نیست.
جعفری افزود: البته این ماهیت کار اقتصادی است که سودآور باشد ولی این سودآوری هدف ما در سپاه نیست بلکه ما به دنبال کمک به دولت در خصوص سازندگی کشور هستیم.
*
سپاه باید زودتر از اینها وارد سازندگی میشد
وی برای مثال به موضوع ورود شرکتهای خارجی به پارس جنوبی برای حفر و انتقال و بهرهبرداری گاز اشاره کرد و گفت: این کشورها را وارد کردند تا زمان را از ما بگیرند و ورود سپاه به این صحنه نیز زمانی بود که با رفتن شرکتهای خارجی و زمین گذاشتن کار، همه ناامید شده بودند و با ورود سپاه به عرصه بود که ورق کاملا برگشت.
فرمانده کل سپاه با اشاره به اینکه باید از همان اول سپاه را وارد این عرصه میکردند، اظهار داشت: این خبط در دوران سازندگی و اصلاحات صورت گرفت و اگر این کار شده بود امروز پیشرفتهای بهتری داشتیم اما متاسفانه دیر از سپاه خواسته شد.
جعفری افزود: در ابتدای کار برخی معتقد بودند که این توانایی در سپاه وجود ندارد و باید تمامی کار را به شرکتهای خارجی واگذار کرد اما از آنجایی که هدف و باور سپاه، خودکفایی بود، فاز 15و 16پارس جنوبی که سپاه کار طراحی و ساخت آن را با اتکا به خود و نیز استفاده از تجهیزات و مهندسین داخلی کشور شروع کرد، به عنوان یک الگو در خروجی و حتی استانداردهایش شناخته میشود.
*
ممنوعیت ورود سپاه به پروژههای زیر 100 میلیارد تومان
وی با بیان اینکه سپاه در ابتدا کار خود را با قبول پروژههای ریز و درشت شروع کرد، گفت: امروز با گذشت چندین سال ما فقط به پروژههایی ورود پیدا میکنیم که یا از حد توان شرکتهای داخلی بیرون باشد و یا اینکه به دلیل قرار گرفتن در مناطق مرزی و جاهایی که به لحاظ امنیتی مشکل دارد، دیگران نتوانند به آن وارد شوند.
جعفری ادامه داد: از آنجا که سپاه تنها به دنبال سود مادی در این پروژه ها نیست و کمک به دولت را هدف اصلی خود قرار داده، در برخی پروژهها تا جایی که در توان باشد کار میکنیم و پس از اتمام کار، پول آن را از دولت میگیریم چراکه گاهی ممکن است بودجه نباشد و یا دیر برسد. در این صورت شرکتهای تجاری کار را تعطیل میکنند.
وی با اشاره به جوسازیها و هجمه سنگین دشمن علیه اقدامات سازندگی سپاه، دلیل این حملات را حضور موثر سپاه در این صحنهها دانست و افزود: یکی از راهبردهایی که ما داشتیم و به تصویب رهبر معظم انقلاب نیز رسیده و اعمال میشود، این است که ورود سپاه به پروژههای مختلف، جایی را برای مردم و شرکتهای خصوصی و کوچک، تنگ نکند.
جعفری با اعلام اینکه ورود سپاه به پروژههای کوچک و متوسط و پروژههای زیر 100 میلیارد تومان ممنوع است، گفت: البته پروژههایی از قبل بوده که هنوز تمام نشده ولی دو سال است که دیگر قراردادی در خصوص قبول این قبیل پروژهها نداشتیم.
فرمانده کل سپاه یادآور شد: البته اگر پروژهای نیز بالاتر از 100 میلیارد تومان باشد ولی شرکتهای خصوصی بتوانند آن را انجام دهند، سپاه وارد این پروژهها نخواهد شد مگر آنکه شرکت خصوص بخواهد اجحافی کند که در این صورت سپاه برای ایجاد رقابت و تعدیل قیمت وارد خواهد شد.
*
دستاورد معجزهگونه سپاه در حوزه اقتصادی امسال رونمایی میشود
وی یکی دیگر از مهمترین اهداف سپاه برای ورود به عرصه اقتصادی را، محرومیتزدایی در کشور عنوان کرد و گفت: بنا بر آنچه ابلاغ کردیم، همه موسسات در کنار انجام پروژه باید در شعاع زیادی همه نیاز روستاها و محرومین اطراف خود را برطرف کنند و این غیر از فعالیتهای بسیج سازندگی است که از دولت بودجه میگیرند.
فرمانده کل سپاه خاطر نشان کرد: اگر این رویه چند سال ادامه پیدا کند، نیازهای کوچک و جزئی مردم در بسیاری از روستاها کاملا بر طرف خواهد شد.
جعفری همچنین دستاوردهای معجزهگونه سپاه را که اخیرا اعلام شده در همین زمینه اقتصادی معرفی کرد و افزود: این دستاورد بزرگ سپاه در سال جاری اعلام میشود.
*
اصلاح نظام ترفیع درجه در سپاه پاسداران
وی در ادامه این گفتگو به موضوع تغییر و تحول در نظام ارزشیابی و ترفیع درجه در سپاه اشاره کرد و افزود: هدف اصلی تغییر و تحولات عالی در سپاه، توجه به معیارها و مولفههای اصلی قدرت در جهت دفاع از انقلاب در همه زمینههاست.
فرمانده کل سپاه اظهار داشت: هرچند تمرکز و پیشرفت خوبی در زمینههای فناوری و تجهیزات داشتیم اما این موارد به تنهایی مولفههای اصلی قدرت ما را تشکیل نمیدهند، بلکه این معنویت، ایمان، انگیزه و عشق به انقلاب و ولایت است که از درون آن جانفشانیها و فداکاریها بیرون میآید و این دقیقا همان چیزی است که دشمن از آن وحشت دارد و موجب پیروزی ما در 8 سال دفاع مقدس شد.
جعفری با بیان اینکه در صحنه نبردهای سخت و نیمه سخت و نرم آینده نیز همین موارد، عامل اصلی قدرت ما خواهد بود، تصریح کرد: دستمایه اصلی سپاه به عنوان یک نهاد انقلابی با این همه مسئولیتهای سنگین باید بر روی ارزش و معنویت متمرکز شود، همانطور که رهبر معظم انقلاب هم معنویت را مولفه اصلی قدرت سپاه میدانند.
وی ادامه داد: البته این تحول در حرف آسان است ولی برای عملی شدن، با موانع سیستمی و نظامها و آییننامههایی مواجه میشویم که در گذشته بدون این نگاه و بدون توجه به این مولفه قدرت، تهیه شدند و این نظامها و مکانیسمها رسیدن به این هدف را کند میکند چراکه در آنها معنویت از حالت محوری خارج و توجه به تجهیزات و امکانات جایگزین آن شده بود.
*
شاخصههای شایستگی محوری در سپاه در اختیار پاسداران قرار میگیرد
فرمانده کل سپاه با بیان اینکه این تحولات زمانبر خواهد بود، اظهار داشت: ما امسال را در سپاه به عنوان معرفی شاخصههای شایستهمحوری به پاسداران و بسیجیان معرفی کردهایم تا بدانند این شایستگیهای مد نظر چیست و چگونه سنجیده میشود.
جعفری افزود: یکی از سختیهای کار این است که شایستگی و مبانی ارزشی عمدتا معیارهای کیفی هستند که باید اینها را به سنجههای کمی و قابل ارزیابی تبدیل کرد که این کار در گذشته صورت نگرفته است.
وی با بیان اینکه این ملاکها در آینده در ترفیع درجه، انتصابات و حتی میزان حقوق افراد اعمال خواهد شد و تنها به موضوع سابقه و میزان تحصیلات نخواهیم پرداخت، خاطر نشان کرد: تا یک ماه دیگر کتابچه آن در اختیار آحاد پاسداران قرار خواهد گرفت.
فرمانده کل سپاه با تاکید بر اینکه البته اینها موارد دستوری و تکلیفی نیست و باید خود فرد برای رسیدن به خودسازی معنوی تلاش کند، گفت: هدف ما معرفی شایستگیها در جهت خودارتقایی به پاسداران است و هرچند موضوع درجه در سپاه به عنوان یک سازمان با ماهیت نظامی و امنیتی قابل حذف نیست ولی میتوانیم این نظام و ساختار را طبق نظر فرمانده معظم کل قوا اصلاح کنیم و این کار خواهد شد.